غذا ها و شیرینی سنتی / لرستان - نمایش محتوای تولیدات ویژه
غذا ها و شیرینی سنتی / لرستان
دنده کباب یکی از کبابهای اصیل و خوش طعم ایرانی مخصوصا در کرمانشاه می باشد که در طاق بستان به روشی خاص طبخ می شود و از غذاهای مورد علاقه توریست ها و مسافرانی است که به این شهر سفر کرده اند.
مواد لازم برای ۴ نفر:
دنده گوسفندی ۱۲ عدد
شکر قهوهای یک قاشق غذاخوری
سس کچاپ یکچهارم پیمانه
سس سویا یکچهارم پیمانه
آبلیمو ۳ قاشق غذاخوری
سس فلفل ۳قاشق غذاخوری
سیر ۲حبه، رنده شده
پودر خردل یک قاشق چایخوری
فلفل سیاه یکچهارم قاشق چایخوری
روغن ۴ قاشق غذاخوری
زعفران آب کرده ۳ قاشق غذاخوری
روش تهیه:
همه مواد را با هم مخلوط کرده و دندهها را حداقل یک ساعت در آن بخوابانید. اگر آنها را از شب قبل آماده کنید بهتر است.
توری کبابپز را روی منقل یا کبابپز قرار دهید. دندهها را از مایه خارج کرده و سس اضافی را از روی آن پاک کنید تا در منقل نچکد. دندهها را حدود ۱۵ دقیقه کباب کنید، سپس با نان، پیاز، جعفری، گوجهفرنگی و مخلفاتی که دوست دارید، سرو کنید.
نکات:
۱- به جای سس تند میتوانید از سس باربیکیو که در بازار موجود است استفاده کنید.
۲- در یک روش دیگر، دندهها را پس از طعمدار کردن در فویل پیچیده و یک ساعت و نیم در طبقه وسط فر با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد میپزند. در این روش دندهها آب میاندازد. برای همین در نیمساعت آخر فویل را باز کنید تا خشک و برشته شوند.
۳-در مدت کباب کردن دندهها روی آن از مایه باقیمانده که با ۴ قاشق غذاخوری روغن مخلوط شده است، بمالید.
۴-برای مغزپختتر شدن بهتر است توری را طوری قرار دهید تا دندهها از آتش حداقل ۸ سانتیمتر فاصله داشته باشند و گهگاه آن را باد بزنید.
یکی از محبوبترین غذاهای استان لرستان کباب جگر وز می باشد. مواد لازم برای تهیه این غذا عبارتند از:
- جگر: ۱ کیلوگرم
- وز: به میزان لازم
- گوجه: به میزان لازم
- نمک: به میزان لازم
- لیمو: ۲ تا ۳ عدد
طرز تهیه: ابتدا جگر را برش می زنیم که به دو صورت قابل کباب کردن می باشد. یکی به صورت نوار بلندی آنرا برش زده سپس به سیخ می کشیم و صورت دیگر آن به این صورت است که آن را تکه تکه برش زده سپس به سیخ می کشیم پس از آن روی آتش کباب می کنیم و پس از آنکه نیمه برشته شد از روی حرارت برمی داریم و کمی نمک به آن می زنیم سپس (وز) را که یک پرده نازکی است که روی سیرابی گوسفند یا گوساله است دور آن می پیچانیم. البته وز گوسفند استفاده شود بهتر است. توضیح اینکه وز به دلیل چربی که دارد و نازک است وقتی دور جگر پیچانده و روی حرارت قرار می گیرد آب می شود و به همین دلیل طعم بسیار خوشمزه ای به جگر می دهد. اگر جگر را به صورت نوار بلندی درآورده ایم پس وز را هم به همان صورت روی آن می پیچانیم و اگر به صورت تکه تکه درآورده ایم وز را هم به صورت تکه تکه روی جگر می پیچانیم. سپس روی حرارت گذاشته و می گذاریم آرام آرام کباب شود. در کنار آن گوجه را هم کباب می کنیم و سپس کباب را می توان با گوجه فرنگی کباب شده به همراه پلو یا نان نوش جان کرد.
مواد لازم:
سیب زمینی: ۴عدد
گوشت چرخ کرده: ۲۵۰گرم
مغز گردو: ۴تا۶ قاشق غذاخوری
تخم مرغ: ۲عدد
سبزی معطر (ترخون+مرزه+جعفری): کمی
رب انار: ۲قاشق غذاخوری
آرد: یک قاشق غذاخوری
روغن، نمک، ادویه و آب و پیاز: به مقدار لازم
طرز تهیه:
شامی کباب شامل دو قسمت شامی و مایه شامی کباب.برای تهیه شامی ابتدا ۴عدد سیب زمینی نپخته را پوست می گیریم و آن را رنده می کنیم. سپس ۲۵۰گرم گوشت چرخ کرده را به همراه ۲عدد تخم مرغ و یک قاشق آرد مخلوط می کنیم.
مغز گردوها را آسیاب می کنیم و دو قاشق غذاخوری از آن را با نمک و سبزی و ادویه به مایه اول خود اضافه می کنیم تا به شکل مایه کتلت درآید. از خمیر آماده شده مانند کتلت به اندازه گلوله ای برمی داریم و در کف دست باز و در ماهی تابه سرخ می کنیم.برای تهیه مایه نیز ابتدا یک عدد پیاز متوسط را به صورت خلال در روغن سرخ می کنیم و یک قاشق آرد و باقیمانده مغز گردوی آسیاب شده را به پیاز می افزاییم و با آن تفت می دهیم. سپس سه قاشق غذاخوری رب انار و یک لیوان آب به این محلول اضافه می کنیم و آن ها را خوب هم می زنیم.
شامی کبابی را که سرخ کرده ایم داخل مایه به مدت ۳۰ تا ۴۵دقیقه در حرارت ملایم می گذاریم تا بپزد و غلیظ شود.
کاک، نوعی شیرینی سنتی ایرانی و سوغات شهر لرستان است.
این شیرینی از ورقههای بسیار نازک خمیر است که با استفاده از ساچ های مخصوص درست می شود .شیرینی کاک، سبک ، خوش مزه و پر انرژی است، کاک را از آرد گندم ، شکر یا آرد قند ، تخم مرغ ، دارچین ، روغن ، هل و آب درست میکنند. کاک پزان کرمانشاه در تهیه این نوع شیرینی سلیقه به خرج داده و روی کاک را با پودر پسته ، نارگیل و خلال بادام تزیین میکنند.
این شیرینی از ورقههای بسیار نازک خمیر است که با استفاده از ساچ های مخصوص درست می شود. شيرينی كاک، سبک، خوش مزه و پر انرژی است.
مواد لازم مناسب برای 8 تا 10 نفر
آرد: 300 گرم
آب ولرم: 50 میلی لیتر
روغن محلی (حیوانی) یا روغن جامد: 50 گرم
مایه خمیر فوری: یک قاشق چایخوری
تخم مرغ: یک عدد
نمک: 1/2 قاشق چایخوری
پودر قند: 160 گرم
پودر هل: یک قاشق چایخوری
پودر بادام: 1/2 پیمانه
دستور پخت
* ابتدا مایه خمیر را با یک قاشق سوپخوری پودر قند و 50 میلی لیتر آب ولرم در ظرفی مخلوط کنید و سپس در ظرف را بگذارید تا 10 دقیقه بماند و پف کند.
* روغن را آب (ذوب) کنید و در ظرف دیگری بریزید تا کمی خنک شود. آنگاه تخم مرغ را شکسته و نیمی از آن را همراه نمک در لیوان کمی هم زنید و به روغن اضافه کنید.
* مایه خمیر آماده شده را کم کم به مخلوط روغن و تخم مرغ بیفزایید و به همزدن ادامه دهید.
* آرد را اضافه کنید و آنقدر هم زنید که خمیر لطیف و یکدست و بدون چسبندگی به دست آید. خمیر را 10 تا 15 دقیقه ورز دهید. سپس روی آن را بپوشانید و حدود 2 ساعت استراحت دهید.
* اگر خمیر شل بود، میتوانید کمی آرد برای تنظیم سفتی آن اضافه کنید.
* خمیر آماده را لوله کرده و به اندازه های یکسان چانه کنید و چانه ها را با وردنه باز کنید و با وردنهای ظریفتر نازکشان کنید. سپس ورقههای نازک خمیر را یک ماهیتابه بزرگ انداخته و هر دو طرف آن را روی گاز بپزید.
* پیش از آنکه خنک شوند، روی تخته کار پهن کنید و روی آن مایه بادام (مخلوط هل، پودر قند و پودر بادام) بپاشید. سپس ورقه را با دقت لوله کنید. روی آن را با فشار مناسب وردنه بکشید.
* در پایان با فاصله های 3 سانتی متری و به شکل اریب ببرید. کاک را در ظرف در بسته نگهداری کنید.