رونق تولید ملی | چهارشنبه، ۱ آبان ۱۳۹۸

صنعت تولید رب گوجه فرنگی - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

صنعت تولید رب گوجه فرنگی

Loading the player...

فرآيند توليد رب گوجه فرنگي

گوجه فرنگي درسبدهاي يا جعبه هاي 25 کيلوگرمي وارد کارخانه مي شود و پس از توزين در سکوي بارگيري قرار ميگيرد و کالاي توزين شده وبا کنترل تعداد جعبه با سبد تحويل گرفته مي شود.

درمحل سکوي بارگيري يک حوضچه سيماني قرار دارد که کف آن از صفحات مشبک پوشانده شده و پر از آب است گوجه ها از سبد در آب حوضچه تخليه مي شود البته کف حوضچه داراي شيب مناسب ميباشد . بطوريکه با باز کردن دريچه خروج گوجه ها به راحتي همراه آب درکانال مربوطه جاري شده و ضمن شستشو اوليه به سمت خط توليد بعد از آن بوده و مجهزبه لوله هاي هوا ميباشد هواي دميده شده از اين لوله هاسبب ب ه غليان در آمدن گوجه ها ودرنتيجه شستشوي بهترگوجه ها ميشود.

سپس گوجه ها براي شستشوي نهايي از زير دوشهاي آب رد شده وروي ميز سورتينگ قرار مي گيرد گوجه فرنگي ها درحين عبور از روي سورتينگ توسط کارگراني که در دو طرف ميز قرار دارند مورد بازرسي قرار ميگيرند وگوجه هاي نامناسب وکال و لهيده و يا چيزهاي ديگري مثل چوب و غيره که احتمالاً خمراه گوجه باشند از گوجه ها جدا مي گردند.


گوجه هاي تميز شده پس از عبور از زير دوش آب که شستشوي نهايي را انجام مي دهد وارد خردکن مي شود و در آن خرد کن که از يکسري تيغه هاي را انجام مي دهد وارد خردکن مي شود و در آن خردکن که از يکسري تيغه هاي متحرک تشکيل شده است سبب خرد شدن گوجه ها ميشود .گوجه هاي خرد شده وراد مخزني با حجم حدود يک متر مکعب درزير خردکن موسوم با بالانس تانک مي شوند.

گوجه هاي خرد شده توسط منوپمپ وارد پري هيتر مي شوند . پري ه يتر يک دستگاه افقي استوانه است که درون آن لوله هاي استيل با قطر کمتر قرار دارد و اطراف لوله ها بخار مي باشد بطوريکه گوجه هاي خرر شده با عبور از داخل اين لوله هاي به حرارت حدود 90- 85 درجه سانتيگراد مي رسند .

حرارت داده شده درپري هيتراولا سبب مي شود تا راندمان آبدهي در مرحله فيلتراسيون افزايش يابد.

ثانيا آنزيم پکتيناز از بين برود و در نتيجه رب توليدي از ويسکوزيته مناسبي برخوردار باشد ثالثاً بار ميکروبي کاهش يافته و به رندمان سالم سازي درمراحل بعدي کمک مي کند و بعلت متلاشي و نرم شدن بافت گوجه ها ضمن آسانتر کردن عمل آبگيري استهلاک صافي ها را نيز کاهش مي دهد.

گوجه هاي خردشده پس از عبور از پري هيتر وارد صافيها مي شوند اين صافيها دو يا سه مرحله اي مي باشند بطوريکه تفاوت مراحل مختلف در قطر توري هاي آنها مي باشد توري مرحله اول با سوراخهاي با قطر يک و مرحله دوم حدود 0.7 ميلي متر مي باشد. مراحل مختلف اولاً براي بالابردن کيفيت وکميت آب گيري مي باشد و ثانياً بسته به شرايط مواد اوليه مي توان به دلخواه ازبعضي مراحل استفاده کردد و يا آن را ازدورخارج نمود.

پس از آن آب گوجه وارد تانک فرموله که مخازني استيل مي باشد مي شوند در اين مخازن به ميزان حداکثر 3 درصد وزن محصول نهايي به آبگوجه نمک طعام افزوده مي شود.

آب گوجه فرموله شده توسط پمپ وارد ديگ تغليظ مي گردد . البته نمک را مي توان درمحصول نهايي پس از خروج از ديگ تغيلظ اضافه کردن اما بعلت بالابودن ناخالصي درکشور ما ولزوم افزودن آب نمک بجاي نمک خشک اينکار اگر در تانک فرموله انجام شود صحيح تر است . آب گوجه مي تواند دريک يا دو يا چند مرحله تغليظ شود (تا به محصول نهايي تبديل گردد اينکار در کارخانجات رب گوجه فرنگي معمولاً دردو مرحله بصورت بچ و يا دريک سيستم مدا وم و به صورت سيرکولاسيون انجام مي شود اما در کارگاه کوچک مي توان از ديگهاي تحت خلا يک مرحله اي و يا از دو ديگ مشابه هم و درطي دو مرحله استفاده نمود .

در هر حال آب گوجه درديگ تغليظ تخت خلا و بصورت غيرمستقيم تماس با حرارت بخار حرارت مي بيند وآب خود را از دست مي دهد و بنا به دلخوا توليد کننده تا درجه بريکس مورد نظر تخليه مي شود .

همانطوريگه قبلاً اشره شده تغليظ آب گوجه تحت خلا سبب حفظ کيفيت زنگ وويتامينها از يکطرف افزايش سرعت عمل وصرفه جوئي درانرژي ازطرف ديگرمي گردد.

رب گوجه فرنگي آماده شده ازديگ تغليظ وارد مخزن ذخيره مشود.

گوجه ازمخزن ذخيره با عبور ازدستگاهي مشابه پري هيترپاستوريزه شده و در درجه حرارت حدود 85 درجه سانتريفوژي نتيگراد حرارت ميبيند.

رب گوجه توسط دستگاه پرکن درقوطي يا ظروف مشابه پر ميشود.

سپس قوطيهاي پرشده از رب گوجه فرنگي دربندي مي شود.

پس از دربندي قوطي پرشده از تونل بخار عبور داده مي شود بطوريکه حرارت مرکز قوطي به 90 درجه سانتيگراد برسد وپاستوريزه گردد ونگهداري زمان اقامت محصول درحرارت مذکور بستگي به نوع ظرف بسته بندي و اندازه آن دارد.

پس از عبور ازتونل بخار قوطي از زير دوش آب سرد عبور کرده بطوريکه درجه حرارت مرکز قوطي 38-40 درجه سانتيگراد کاهش يابد پس از عبور اززير دوش آب سرد از زير يک پنکه که هواي گرم مي زند عبور کرده و خشک مي شوند.

سپس قوطي اتيکت خورده و در کارتن بسته بندي مي شود.

محصول توليد شده به انبار محصول حمل و پس ازطي مدت قرنطينه (حدود 15 روز) درصورت منفي بودن نتيجه آزمايشات مورد لزوم قابل عرضه به بازار مي باشند.


دستگاههاي سورت داراي انواع مختلف بوده ولي آنچه در سورت گوجه فرنگي و ميوه جاني چون گلابي ‍،‌‌ سيب ،‌ هلو استفاده ميگردد از نوع روليكي آن (يعني سيستم كانواير روليك مي باشد)كه مي بايست قسمتي كه در ارتباط با ميوه يا گوجه فرنگي است از جنس استنلس استيل و يا از جنس آلومنيوم باشد.


دستگاههاي خردكن داراي انواع مختلفي بوده ولي براي گوجه فرنگي از نوع شانه اي و يا ديسكي استفاده ميگردد كه نوع شانه اي ضمن اينكه جهت گوجه فرنگي استفاده مي شود براي خردكردن ميوه هاي نسبتاً سفت مثل سيب گلابي حتي چقندر نيز قابل استفاده مي باشد.


پس ازبسته بندي رب درقوطي مي بايست قوطي هارااستريل نمودبراي اين كارازتونل پخت (اتوكلاوعبوري) استفاده مي شود كه داراي انواع مختلف مي باشدولي اساس كاركليه دستگاههايكسان مي باشدتفاوتها درقسمت هاي كانواير و نحوه تبديل حرارت بوده كه سيستمهاي كانواير عبارتند از كانواير زنجيري كانواير به صورت ناوداني كانوايربه صورت خشابي و…در دو صورت اول قوطي ثابت بوده وآب سردوياگرم بروي آن دوش مي شود ولي در تونل هاي خشابي قوطي به بغل مغلتد و خشابها وظيفه تامين نيروي لازم جهت غلتش رافراهم مي سازد و قوطي مسير آب داغ را به صورت غرقابي و مسير آب سرد رابه صورت دوش وغرقابي طي مي نمايدحركت غلطشي قوطي باعث مي شودگرما كاملا به تمام نقاط رسيده وعمليات استريل به طور كامل انجام پذيرد لذا راندمان تونل هاي خشابي به مراتب بالاتر از ساير تونل هاي ديگربه چشم مي خورد در تونل هاي خشابي جهت صرفه جويي در فضا دستگاه به صورت دوطبقه ساخته شده كه ارتفاع طبقه اول به اندازه اي است كه علاوه برامكان عبورومرورمحلي جهت دپوي موقت قوطي ها مي باشد.



جواب‌های شاخه ای نویسنده تاریخ