جهش تولید | شنبه، ۳ آبان ۱۳۹۹

شورشورک - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

شورشورک

Loading the player...

در روستای فتح آباد وردشت از توابع سمیرم نانی صبح ها برای صبحانه درست می کنند که از آرد گندم و آب و گیاهانی مانند میخک ،هل، گل جوز ،زنجبیل ،دارچین که کوفته شده به آن می افزایند و با زردچوب ،نمک و کمی تخم مرغ خمیر آن را آماده می کند.
خمیر شل شورشورک را روی تابه می ریزند و با شعله آتش نان آن را درست می کنند و با کره محلی یا روغن و عسل یا مربا آن را میل میکنند .بسیار غذایی مقوی است

In "Fath abad" village in Vardasht of Semirom ,people make a special bead for breakfast .it contains of flour ,water and some plant like carnation ,cardamom ,walnut ,ginger and cinnamon. First, it should knock and add to it. Next, we should add salt, egg and turmeric to become as paste
Then, the loose paste of Shorshorak put on the pan and makes bread with low flame. People eat it with jam, honey, butter or special oil. It is very nourishing food